В днешно време дебитните карти са станали задължителни за всеки, който не обича да носи пари в брой. Често пъти ще видите хора да пазаруват чрез плащане с дебитна карта, което позволява парите да бъдат изтеглени от сметката им автоматично без да се налага разплащане с кеш. Дебитните карти, както и услугите, които финансовите институции предлагат около тях, постоянно търпят изменения и подобрения. Така например с дебитна карта neon предлагана от tbi bank ще си спестите всички такси по откриване, поддържане на сметката и удръжки при плащане на битови сметки. Все пак кой не иска да пазарува без допълнителни такси? Когато използвате дебитна карта, вие вероятно не се и замисляте за всичките ползи от нея. А такива има наистина много. Ето някои от по-известните.

Може много лесно да си издадете дебитна карта

Едно от предимствата на дебитните карти е, че може много лесно да си издадете такава. Единственото, от което се нуждаете, е да си отворите сметка в банката и да си издадете дебитна карта. Процесът е бърз и съвсем не е толкова комплексен, колкото би бил за издаване на кредитна карта, например.

Дебитната карта е лесна за употреба

Ако не искате да носите пари в брой, дебитната карта е най-добрата алтернатива. С нея се нуждаете само от средства в сметката. Може да правите разплащания онлайн, на терминал, както и да теглите пари в брой от банкомат. Единствено се нуждаете от вашия ПИН код, който да въвеждате при по-голямо разплащане с дебитната карта.

Безопасност

Безопасността на дебитните карти е друго тяхно предимство. Този вид карти обикновено имат магнитна лента и чип, които защитават използването им. Всяка карта има и ПИН код, който трябва да се ползва при извършване на разплащания. Този код следва да бъде известен само и единствено на вас за да се гарантира сигурността на картата. При загубване на картата, следва веднага да се обърнете към институцията, която я е издала. Така картата може да бъде блокирана за да се предотврати нейното ползване от други лица.

А ако имате мобилното приложение на вашата банка, имате и още по-голяма защита, защото можете да получавате известия всеки път, когато се направи плащане с вашата карта. Така можете по-бързо да забележете възможна измама или кражба на картата и директно да я блокирате сами в приложението си.

пазаруване с дебитна карта

Може да се ползва и дигитална версия

Когато ви кажат „дебитна карта“, най-вероятно се сещате за пластика, която може да се ползва при плащане. Но в днешно време съществуват и т.нар. дигитални дебитни карти. Те представляват просто виртуална сметка със същите атрибути, като дебитна карта – номер, срок на активност и код. Може да използвате този вид карта за онлайн разплащания без да се притеснявате за физическо копие. Дигиталната карта може да се ползва и чрез смарт телефон. Тя ще ви позволи да извършвате безконтактни плащания с устройството лесно и удобно.

По-малки или никакви такси

Едно от най-големите предимства на дебитната карта е липсата на такса. Все повече банки и небанкови финансови институции се надпреварват да печелят клиенти чрез различни преференциални условия. Затова често може да си откриете сметка и да си издадете дебитна карта без никакви такси. В допълнение, някои от институциите не начисляват и такса за управление на средствата по тази сметка. В това влизат и таксите за теглене от банкомат, където банката може да има по-ниска или никаква такса за определен брой тегления.

По-добри за пестене на пари

Самият факт, че се разплащате с дебитна карта, ви позволява да имате по-добра представа за това с какви средства разполагате и за какво ги използвате. Може да следите всяко разплащане и по този начин да идентифицирате харчове, които да си спестите. Ако целта ви е да пестите пари, то с дебитна карта ще може да я постигнете много по-лесно, отколкото с кредитна. Някои дебитни карти предлагат директна връзка със спестовна компонента, в която можете активно да заделяте средства за определена цел. В картa neon на tbi bank даже получавате и лихва върху наличните си средства, така че да напредвате още по-бързо към целите, които сте си задали.

Дебитните карти са удобно средство за разплащане. Дали използвате пластика, или пък имате дигитална дебитна карта, със сигурност знаете колко лесно може да бъде използвана тя и какви големи ползи има от нея. 

Google+ Comments