През годината има различни дни, които отбелязват празници или просто икономически събития. До някаква степен те носят трепет, очакване и радост. Но има и такива, които са противоположност. Пример е синият понеделник.

От няколко години се установява от психолози, че един от най-депресивните и опасни дни от годината е именно този син понеделник. Всяка година той е на различна дата и се изчислява като третия понеделник от януари. Какво обаче му е донесло това прозвище?

Смята се, че именно средата на първия месец от годината е най-депресивен. Причината е, че празничните и почивните дни са били прекалено близо и носталгията от хубавото властва с пълни сили. Също има и финансов аспект, тъй като именно след този период на подаръци и веселие, банковите сметките са почти изпразнени. А това подтиква към прием на успокоителни и други лекарства, както и желание за промяна.

Как да се справим със синия понеделник?
Най-важно е в този ден да не се претоварвате. Предполагам, че нямате много останала отпуска, но въпреки това има какво да направите, за да си подарите щастие.

Известно е, че похапването на шоколад подпомага вдигането на ендрофина. Така че си подарете любимото лакомство и не се чувствайте виновни, че ще натрупате някоя друга калория.

Следващ съвет, отново воден от логиката с шоколада, е включването на спорт или лека физическа активност. Тя ще ви тонизира и ще ви помогне не самона мускулите си да се стегнат, но ще се отдели от хормона на щастието.

Ако не сте от любителите на физическите активности, то предприемете другата крайност – починете си. Отдайте се на домашно спа с любими филми и сериали, топло одеяло и хубава напитка.

Лесно е, нали?

Google+ Comments