На много млади хора и семейства, а и не само, им предстои покупка на жилище. Това може би е една от най-големите инвестиции на човек през живота му. В много от страните в чужбина закупуването на собствен имот е мечта и дори невъзможно. Но в България това е практика. А сега ще ви разкрия къде е най-неизгодно да купувате.

За никого не е тайна, че столицата ни – София, е най-скъпото и желано място, както и околностите ѝ. След нея, на почетно място по високи цени за жилища, се нарежда Пловдив. Това е съвсем нормално като втори по-големина град в страната. Третата позиция е заета от Варна. А на четвърто място по ръст на цените на жилища – сигурно си мислите, че е Бургас, но сте в грешка.

От последните данни стана ясно, че цените на жилищата в Стара Загора са се увеличили с 46%, което ги нарежда след София, Пловдив и Варна. Оказва се, че все повече хора променят местожителството си в града на липите. Интригуващо е, че повечето от тези покупки са извършени чрез кредит, тоест покупателната способност на хората не е голяма, но пък позволява покриване на банкови задължения.

На фона на увеличението в страната с над 40% на цените на имотите за последните 6 години, покупателната способност на населението се е увеличила с 4%. А сега и с тази инфлация, ще минем под нулата сигурно.

Ако имате наследствен имот или сте закупили такъв преди години, сега трябва се радвате, че има къде да живеете. Но ако тепърва ви се налага да се сдобиете с такъв, то внимателно проследете тенденциите и изберете разумно. Пожелавам да имате най-прекрасните домове!

Google+ Comments