prolet-rodopiИ тази зима мина неусетно за мен, а 2013г. лети месец след месец в работа и ежедневие. Честно казано, понякога това ми идва в повече. И не че се уморявам, но някак ми доскучава от повтаряемостта на нещата и ми се иска да направя нещо различно, да отида някъде далече от шумната и напрегната София, например, където да релаксирам.

Понякога скачам с бънджи, друг път ходя на Витоша, а тази пролет реших направо да взема приятелката ми и да си направим един хубав уикенд в планината. Избрахме Родопите, а нейна приятелка й препоръчала едно идеално местенце за почивка край Цигов чарк. Това е малко селище с вили, хотел и механа, което е на няколко километра от курорта. Там е много тихо и спокойно, отзад има гора, а отпред – малки езера за ловене на риба. Точно мястото, където човек би се отпуснал напълно. Настанихме се в хотелската стая, след което потеглихме към язовир Батак на Цигов чарк. Там направихме малък пикник, разходихме се по брега му и поговорихме. Учудващо е колко по-леко тече общуването на едно такова място. Не е за пренебрегване, разбира се, и красотата на това място, особено през пролетния сезон. Вижда се основно зеленина, която се допълва от десетките различни цветове на разцъфващи дървета и цветя.

Вечерта се прибрахме в хотела ни, а в ресторанта му си направихме една романтична вечеря. Виното беше добро, обслужването и кухнята също. На следващият ден ходихме до пещерата Лепеница  и средновековната крепост – Цепина – две от забележителностите в района. Уникалното при тази пещера е, че е на три етажа, от които достъпни за разходки са два. Беше доста интересно преживяване. Научихме повече и за крепостта, от която е управлявал цялата родопска околия племенникът на Цар Калоян. Крепостта и гледката от нея определено си заслужават вниманието.

И така, мога да се похваля, че прекарах една страхотна почивка в Цигов чарк, както и да ви препоръчам това място, особено през този сезон, когато Родопите са дори още по-красиви!

Google+ Comments