Ако нямате късмет да живеете в къща с градина или в провинцията, прекарването на време сред зеленина може да бъде рядкост. Не всеки град има голям брой паркове, в които можете да се отпуснете и да забравите за притесненията, стреса и за работата за известно време.

Ако живеем далеч от тези зелени оазиси, губим голям брой предимства, които бихме получили от контакт с природата и растителността. Доказано е, че зеленината на дърветата, растенията и тревата имат релаксиращо въздействие върху психиката и ни помагат да се отпуснем и да се освободим от негативни чувства като тревожност, стрес, гняв.

Възможно решение да включите повече зеленина в живота си може да бъде организирането на разходки в природни паркове или селски райони през уикенда, но това не винаги е възможно, особено през най-горещите и студените месеци в годината. Създаването на „природен“ кът в дома може да създаде положителни ефекти, като подобряване на въздуха в апартамента, и да ви подтикне към по-дълбоко спокойствие по време на почивките.

Аз лично съм фен на стайните растения – определено внасят известна доза уют и свежест. Нямам особен талант в отглеждането им, но затова пък има много растения, които не изискват много грижи. Ето някои, които открих:

За да съживите райони с малко светлина, някои от идеалните растения са фикус и замия. Тези растения са много устойчиви и не се нуждаят от специална грижа. В случая на фикусите, уверете се, че дренажът на водата е ефективен.

Ако търсите растения, които не се нуждаят от много вода, може да искате да помислите за сансевиерия, потос (познат и като листна лоза) и алое. Тези растения предпочитат суха почва и много светлина (даже не е нужно да е директна, в случая на потоса). Освен вече споменатите растения, кактусите са известни и много популярни, тъй като не изискват и често поливане.

Google+ Comments