Понякога обичам да експериментирам с храната и да пробвам по нещо ново. Някак си ми идва музата и запрятам ръкави в кухнята. Последното ми вдъхновение дойде, след едно посещение на мексикански ресторант. Много ми хареса храната там и реших да се пробвам да направя като техния специален сос гуакамоле.

Като за първи опит мисля, че стана добре, затова ще ви споделя рецептата, която използвах.

squareПърво, обелих и намачках с вилица 1 авокадо. Избрах такова, което да е леко меко на пипане – аз по това съдя дали плодът е узрял. Към него прибавих половин обелен домат, ситно нарязан, за да може по-лесно да стане на пюре. На няколко места прочетох, че се стиска сок ок лайм, но тъй като нямах такъв под ръка, използвах нормален лимон (около 1/4 от него). Добавих малко, но много ситно смлени 1/3 глава червен лук и 1 скилидка чесън, за да преценя дали ми харесва, защото не бях сигурен за тези продукти. Последните съставки бяха под формата на няколко резънчета зелена люта чушка и 1/3 зелена нелюта чушка. Овкусих соса с щипка сол, зехтин и ситно нарязан магданоз. Накрая блендирах всичко с пасатора, за да стане на пюре, въпреки че малко по-гъста сместа пак си изглеждаше добре.

За финал мога да ви кажа, че експериментът ми се получи добре. Макар да не беше със същия вкус, както онзи в мексиканския ресторант, и моето гуакамоле се изяде бързо-бързо, а върху препечена филийка вървеше повече от добре.

Google+ Comments