Човек дори добре да живее и работи, все идва момент да напусне работа. Последният работен ден в дадена фирма може да бъде емоционален и запомнящ се, независимо от причините за раздялата. Тогава обикновено се извършват някои специфични дейности, които имат за цел да затворят работните взаимоотношения по подобаващ начин и да отбележат времето, прекарано във фирмата.

Ако при вас се случва за първи път и се чудите какво се прави, ето някои от обичайните практики, които се изпълняват в последния работен ден.

Прощално събрание
Често се организира кратко събрание, където колегите се събират заедно, за да изразят благодарността си за споделеното време и да пожелаят всичко най-добро на човека, който напуска. Това може да включва и подаръци, и сантиментални жестове.

Благодарствени подаръци
Ръководството или колегите могат да предоставят благодарствени подаръци или специални признания на човека, който напуска. Те могат да бъдат нещо символично или нещо, което е свързано със специфичната работа или приноса във фирмата. В България за съжаление не се прилага толкова често, но пък в чужбина е честосрещан знак за уважение.

Предаване на фирмена собственост
Ако служителят е работил с фирмена собственост или има финансови отговорности, последният работен ден се използва за връщането на всички материали, средства или ключове. Това включва предаването на работното оборудване, компютри, карти за достъп и всички други предмети, свързани с работната дейност.

Приключване на задачи и прехвърляне на отговорности
Служителят изпълнява всички текущи задачи или прехвърля отговорностите си на други членове от екипа. Това осигурява плавен преход и улеснява продължаването на работата след напускането му.

Почерпка
Според мен човекът, който напуска трябва да организира и почерпка с дребни сладки , напитки, торта или каквото пожелае. По този начин изказва признателността си към работата с колегите и се отправят пожелание за бъдещи успехи и на двете страни.

Помнете, че няма нищи по-хубаво от това да се разделите с работодателя и колегите си с топли чувства. Все пак животът е дълъг и не бива да затваряте вратите с хора от сферата ви на работа.

Google+ Comments