Няма как да пропусна темата, която буквално заля социалните мрежи и имаше сериозен обществен отзвук. Това е историята на Митко от Пловдив, който продава чорапи, за да се издържа. Той е известен из града заради добротата си и е приеман като талисман на творческия квартал Капана. И какво става, когато някой иска да му посегне физически? Бум.

Заради невърнат навреме чадър, Митко отнася сериозен удар от собственик на заведение в центъра на града. Запис от охранителна камера на инцидента бързо се споделя. Той набира такава популярност сред пловдивчани, които агитират за намеса на прокуратурата, че правят съпричастни и цяла България. Развоят е бърз, защото биячат вече е арестуван.

Интересното в случая не е само посегателството върху невинността и използването на агресия. Тук става въпрос и за самия собственик-насилник, който е от София, познайник на полицията, адвокат и арогантен гражданин. Именно действието на подобен човек вбесява пловдивчани, които бранят своя авторитет и застават зад морала.

Обаче съпричастността и милосърдието на толкова много хора се появиха в този момент, че се доказа колко силна е страната ни, щом е обединена. Чорапите на Митко се изкупиха за секунди и сега той трябва само да забрави психическия тормоз. Но сигурен съм, че българите няма да забравят. А следващата случка с друг на мястото на Митко ще бъде жестоко осъждана.

Колкото и негативно да е всичко, все пак ситуацията е показателна и има дълбок позитив. Ние си доказахме, че не сме забравили човещината си и че щом се съберем всички заедно около един идеал, винаги постигаме успех. Може би точно такива провокативни моменти ни трябва, за да ни припомнят какво е единството. И не случайно „Съединението прави силата“.

Google+ Comments