Към края на годината излизат всевъзможни класации, а аз нямам търпение да ги прочета всичките :D. Някои ме изненадват, други ме шокират, а трети ме впечатляват. Днес ще ви споделя за тази, която обедини и трите в едно. Тя е за най-скъпите градове за живеене през последната година в света.

Хайде сега да видим можете ли да познаете кой е първенецът?

Правилният отговор рук е Ню Йорк. Може би няма да се изненадате толкова, защото е един от известните мегаполиси, но за първи път той оглавява списъкът. Причината се корени в мерките, които се взеха преди две години и за събитията в Украйна от началото на 2022.

Всъщност тук случаят е любопитен, защото на първо място също е и Сингапур. Азиатският град е за осми път на първото място. Явно сега започва да отслабва позициите си или пък просто инфлацията в икономиката прави и други локации невероятно скъпи.

Третата позиция на артифишъл градовете е заета от Тел Авив. Той е бил номер едно през миналата година, а сега е просто в топ три.

В класацията за най-скъпи градове за живот се нареждат и няколко европейски дестинации. Това са, изреждам ги в низходяща позиция, Цюрих, Женева, Париж и Копенхаген. Аз мислих, че тук ще попадне и Осло, защото при мое посещение в скандинавския град, ми се строи много по-скъп от датския. Но явно тук критериите за оценяване не са само на база туристи.

Интересно е, че градове, които през годините поддържат реномето си на скъпарски сега не са толкова нагоре в класацията. Такива например са Москва и Санкт Петербург. Според мен предвид рестрикциите на толкова много икономики към Русия, догодина може рязко да покачат позициите си.

Е, вече видяхте класацията на най-скъпите градове и знаете къде да не ходите! Шегувам се, просто си подгответе повече пари и си изкарайте незабравимо.

Google+ Comments