Когато страната ти не се гордее със силна икономика, нямате УАУ производство, последователни спортни и културни постижения през последните години, инвестиции зад граница, то тогава е твърде странно и нелогично някой чужденец да прояви интерес към родния ти език.

Обаче това се случва и наскоро открих най-очарователното обяснение на света: хората учат български от и заради любов. Немски, английски, френски – за тях е ясно, че са нужни, когато оперираш на международни пазари и желаеш да се развиваш в днешния глобален и динамичен свят. Но когато говорим за малка и китна страна, без производство и големи пазари, то тогава става въпрос за нещо много по-истинско и човешко.

Да, няма по-мило от това любимият ти да иска да научи майчиния ти език, няма по-силно „Обичам те!“ от това, изречено на родния ти език, няма по-силна мотивация, по-голямо вдъхновение от любовта!

Аз лично не познавам Александра, жената от клипчето, но много от моите приятели чужденци, веднъж видели красотата на българката, веднага започват да ме питат: Как е на български много си красива? Искаш ли да излезем? Как да й кажа, че много я харесвам? Как да й направя комплимент? Да речем, че последното доста често и на самите българи не им се получава оригинално и добре, но пък съм бил свидетел как мадамата наистина се впечатлява от самия факт, че мъж чужденец се опитва да я ухажва на родния й език.
Така че ако не друго, то поне любов на света сме дали и продължаваме да го правим! 🙂

Google+ Comments