Всички сме наясно, че наличието на спешен фонд е важно за поддържане на финансовото ни благополучие. Въпреки това не всеки може да си позволи да отделя някаква сума пари всеки месец. Да не говорим, че понякога дори и да имаме някакви спестявания, може да изпитаме затруднения. Извънредните ситуации могат да възникнат съвсем неочаквано и то особено в днешната непредсказуема икономика. Тегленето на спешен кредит често се оказва най-доброто решение за справяне с подобни затруднения и за предотвратяване на още по-големи проблеми.

Спешният кредит по същество е бърз кредит, за който обикновено се кандидатства онлайн, а средствата се получават още същия ден. Този тип заем е предназначен да ви осигури бърза финансова помощ тогава, когато най-много имате нужда от нея, ако например спешно ви трябват пари, за да платите наема си или да покриете друг разход, който не търпи отлагане. Естествено, може да се възползвате от такъв заем и в не чак толкова спешни ситуации. Важното е да сте сигурни, че ще върнете дълга си навреме.

На всеки може да му се наложи да вземе бързи пари назаем, било то за да покрие неотложен разход или просто за да си купи нещо, което в момента е на изгодна цена. Преди да кандидатствате за спешен кредит обаче, може да искате да научите малко повече за тази услуга. Тук ще разгледаме 5 неща, които е добре да вземете под внимание.

1.     Не всички спешни кредити идват с високи лихви

Когато става въпрос за бърз кредит или спешен кредит, вероятно първото нещо, което ви идва на ум, е размера на лихвата. Много хора свързват тези заеми с високи лихви и такси. Това обаче не винаги е така. Не всички бързи кредити идват с високи лихви. Всъщност компании като Вивус например предлагат спешни кредити без никакво оскъпяване, тоест с 0% лихва и 0 лв. такса. Тази специална оферта обаче е достъпна само за тези, които вземат първия си заем от Вивус.

Спешните кредити с 0% лихва от Вивус се отпускат за относително ниски суми, което е съвсем логично. Обикновено общата стойност на вашия първи безлихвен заем може да е не повече от 2000 лв., които обикновено ще трябва да върнете в рамките на 1 месец.

Разбира се, тези условия варират в зависимост от кредитната компания. Освен това не всички фирми за бързи кредити предлагат възможността за вземане на първи заем без оскъпяване. Понякога тегленето на спешен кредит може да ви излезе скъпо. Ето защо е добре да проучите пазара внимателно, преди да се спрете на конкретна компания.

хора и пари в ръце

2.     Кредитът до заплата е най-често използваният спешен кредит

Като цяло, когато става въпрос за спешни кредити, имате два варианта:

  • Да вземете малка сума пари, която след това да изплатите наведнъж при получаване на следващата ви заплата – това е т. нар. бърз кредит до заплата;
  • Да изтеглите кредит с по-дълг погасителен срок, който да връщате на равни месечни вноски – с други думи, да вземете бърз кредит на вноски.

И двата типа кредити могат да бъдат получени бързо и лесно, като средствата обикновено ще ви бъдат предоставени още същия ден. Въпреки това кредитите до заплата са по-често срещана и като цяло, по-предпочитана опция. Те ви позволяват да вземете назаем малка сума пари и да я върнете в кратък период от време – най-често един месец. По-голяма част от фирмите предоставящи бързи кредити до заплата имат сайтове, където може да подадете своята кандидатура, като това ще ви отнеме не повече от десетина минути.

Хубавото на спешните заеми до заплата е, че те са краткосрочен ангажимент. Вие няма да бъдете натоварени с това да връщате дълг в продължение на месеци или години.

3.     Не е нужно да сте назначени на постоянен трудов договор, за да вземете спешен кредит

Един голям плюс на бързите онлайн кредити е, че те са достъпни за по-широка група от хора. На практика почти всеки пълнолетен български гражданин може да се възползва от тази услуга.

Спешните кредити са подходящи за студенти, пенсионери, жени в майчинство, съкратени лица, както и такива, които упражняват свободна професия и други.

Всъщност за подобни кредити най-често кандидатстват хора, които току-що са започнали нова работа и чакат да получат първата си заплата или лица, които нямат редовни месечни доходи като фрийлансъри например.

4.     Изискванията за получаване на спешен кредит обикновено са минимални

Доста хора свързват тегленето на кредит с дълго чакане, много документация и куп изисквания, на които трябва да отговарят. И докато тези неща все още важат при вземането на традиционен банков заем за голяма сума пари, при бързите кредити процедурата е в пъти по-опростена.

За да получите бърз кредит не нужно да отговаряте на някакви специални изисквания. Просто трябва да сте български гражданин и да имате навършено пълнолетие. Няма да е необходимо да доказвате доходи или да предоставяте гаранти или поръчители. Дори не е нужно да излизате от вкъщи, тъй като за бърз кредит може да кандидатствате изцяло онлайн.

5.     Може да използвате средствата за каквото пожелаете

Спешните заеми са бързо и удобно финансово решение, предназначено да ви помогне да покриете неочаквани разходи, когато сте в затруднено положение. Тези краткосрочни кредити осигуряват бърз достъп до пари, често с минимални изисквания и рационализиран процес на одобрение, което ги прави привлекателна опция за тези, които са изправени пред неотложни финансови нужди.

Въпреки това те могат да ви свършат чудесна работа и в други не чак толкова спешни ситуации. Може би сте забелязали страхотна оферта за домакински уред и не искате да я пропуснете. Или може би имате специален повод – като рожден ден или годишнина – и искате да похарчите малко повече, за да го направите незабравим.

Като цяло при бързите кредити няма ограничения за това как ще използвате средствата – вие имате свободата да ги похарчите за каквото пожелаете. И все пак не забравяйте да бъдете отговорни. Преди да вземете какъвто и да е заем, е добре да се уверите, че ще може да го върнете спокойно, без това да ви създава дългосрочно финансово напрежение.

Google+ Comments