Един от най-важните фактори за комфорт и добро усещане във всяко помещение от дома ви са осветителните тела в него. Доброто осветление гарантира пълно преобразяване на стаите. То има силата да направи така, че по-малки помещения да изглеждат по-просторни и да фокусира вниманието към най-интересните части от стаята.

Ако и вие искате да извлечете максимум от своите осветителни тела, първата стъпка е да разгледате наличните опции. Благодарение на LightLuxury ще откриете огромно разнообразие от осветителни тела, които могат напълно да преобразят дома ви.

Освен подходящи лампи, може да вземете под внимание и някои полезни съвети за да максимизирате ефекта от интериорното си осветление.

Обърнете внимание на разположението и контрола на осветлението

Осветителните тела в помещенията трябва да бъдат разположени по начин, който позволява пълно осветяване на всяко кътче там. В това число влизат и ъглите, където обикновено се допуска грешка да не достига светлина. Ключовете за управление трябва да бъдат на удобно място. Осигурете си и независим контрол над всяка лампа. По този начин може да комбинирате осветителните тела по начин, който отговаря на нуждите ви.

Изберете цветна температура

Цветната температура на крушките определя дали те излъчват жълта или синя светлина. Измерва се в келвини, като повечето крушки са в диапазона от 2700 – 6500K. Колкото повече келвини, толкова по-студена е светлината. Добре е при избор на цветната температура да съобразите светлинните източници в помещението да бъдат със сходни келвини за постигане на единност. Ако се колебаете, най-добре е да се насочите към стойност от 4000 келвини – неутрална температура.

Мощност на осветителните тела

Мощността на осветителните тела трябва да се съобрази с големината на помещението, в което се намират. За по-големи помещения следва да се избират осветителни тела с повече крушки. А за такива с фасунга, трябва да бъдат избрани такива, които поддържат повече ватове.

семейна вечеря в стая с добро осветление

Пестене на енергия

Ако подмените крушките си с LED лампи, ще спестите над 50% разход на електроенергия за осветление. В допълнение, те имат много по-дълъг живот от обикновените, а идват и с гаранция. Има и други начини за пестене на енергия. Например, може да монтирате сензор за движение в помещението. Той прави така, че лампата да светне, когато в стаята влезе някой, след което да изгасне след определено време, когато вече не се засича движение. Така дори да забравите да изгасите осветлението след себе си, сензорът ще се погрижи за това.

Съобразете осветителните тела с наличното място

Големината на стаите определя и големината на осветителните тела. За по-тесни пространства трябва да изберете осветителни тела с по-семпъл дизайн, които не заемат място и са по-дискретни. За по-големи помещения трябва да се насочите към осветителни тела с по-голям размер. Така например може да изберете аплици и спотове за малките стаи, а за по-големите помещения може да се насочите към полилеи и лампиони. Вторите не само ще допринесат за осветлението, но и ще са добър начин да подобрите декора.

Заложете на цвят и стил

Класическите осветителни тела са с цвят на хром и бял абажур, но това не означава, че трябва да се лимитирате. На пазара има множество различни варианти с ярки цветове и нестандартен стил, които може да се окажат подходящи за да разнообразите декора в стаята. Не бива да гледате на осветителните тела просто като функционална част от помещението, а по-скоро трябва да ги разглеждате като потенциални акценти, които изпъкват и придават изтънченост на помещението.

Всички тези съвети ще ви помогнат да извлечете максимума от вашите осветителни тела, както от гледна точка на ефективността в осветлението, така и за постигане на акцент в декора.

Google+ Comments