Днес в блога ви споделям идея за развитие на бизнес, който е част от кръговата икономика, безотпадъчен е и е в полза на човечеството. Той е различен, еко насочен е и представлява създаването на ферма за отглеждане на насекомото черна муха войник (BSF Farm). Какви са ползите и дали в България има нещо подобно, от което да се почерпи опит?

Сигурен съм, че в бизнеса първо името на насекомото е привлякло вниманието ви. То идва от външния вид на мухата, която е черна на цвят. Наречена е войник, защото има сиви отблясъци, приличащи на броня. Първоначалният хабитат на Hermetia illucens е в Южна Америка, но през годините се е превърнала в космополитна и присъства в умерения климат в Америка, Европа, Африка и Азия, дори и в България. Тя жужи силно, но не жили. Не пренасят болести и паразите и не е инвазивна, което пък позволява да се култивира и в големите градове.

За отглеждането на черна муха войник обаче се изискват специални условия за температура и начин на хранене. След излюпване на ларвите, които са с размери от 1 мм, започва храненето им с органични продукти и само за няколко дни нарастват до 25 мм. През по-зрелия им живот не е необходимо да се хранят, защото използват ресурсите, натрупани през този първи период. Така само с вода и хлебна сода могат да произведат голямо количество соя. Всичко това ги прави богати на протеини, като съдържат в себе си над 50% от тях. Целият им период на живот е изключително кратък и това позволява при развитие на бизнес, бързо създаване на продукция.

Но за да се използва Hermetia illucens като краен продукт под формата на храна за животни, протеиново брашно, биологичен подобрител и прочие, се изисква модерно оборудване. Това са вентилация, озонираща система, затворени помещения. Автоматизацията е от ключово значение за правилно отглеждане на насекомите през целия им жизнен цикъл.

Ако искате да разберете повече за машините, които се използват, то в село Лозен компанията Nasekomo създава свой демонстрационен център с производство. Може да го посетите и да разгледате подробно изискващата се апаратура. Там може да се запознаете и със собственика – Ксавие Марсенак. Той черпи опит от много BSF farms по света и благодарение на това създава уреди, чрез които може да се подобри работния процес и ги въвежда в Nasekomo.

Надявам се, че съм успял да ви заинтересовам с тази иновативна идея и сигурно имате още много въпроси, свързани с нея. Аз не съм специалист, но със сигурност експертите на Насекомо, начело с Касавие Марсенак, ще могат да ви помогнат.

Google+ Comments