Когато говорим за изграждане на собствен бизнес, ние сме настървени да размажем конкуренцията, за да може да вземем и техните клиенти. Превръщаме се във врагове и дори понякога прибягваме в крайности. И до какво ни води това? Както казваше баба ми „за всеки влак си има пътници“, така че клиенти ще има за всички. Необходимо е просто да обърнем съзнанието си.

Наскоро разбрах значението на една нова дума за мен – алтруизъм. Тя е с дълбоки корени в историята на човечеството и е противоположна на егоизъм. Всъщност да си алтруист означава да мислиш първо за другите и после за себе си. Това означава да си жертвоготовен и да не желаеш лошото на никого.

Сега обаче си представете тази дума в контекста на бизнес средата. Там всички са хищници и подобни „добродушковци“ първи биват изядени. Но именно това съперничество и стремеж към успех на всяка цена води и до най-тихия убиец на времето ни – стресът.

Затова ви моля просто да пробвате да бъде алтруисти. Първо го приложете за нещо съвсем малко. После го включете в семейните отношения и най-накрая в бизнеса. Защото когато си по-съсредоточен в това, което правиш, имаш шансове за по-голям успех. А когато го правиш и със сърце, тогава ще бъдеш и удовлетворен.

Вие, моите читатели, мислите ли, че може алтруизмът да се приложи в бизнес среда? Ще се радвам да споделите мнението си в коментари.

Google+ Comments