Предполагам знаете, че от 15 ноември насам текат т.нар. Коледни пости и ще продължат до нощта на 24 декември.

Лично за себе си мога да кажа, че не съм голям привърженик на гладуването, нито съм дълбоко религиозен, за да се подложа на подобно изпитание. Предпочитам да си похапвам и колкото и да съм склонен да се ограничавам от време на време, не мога да приема месец и половина да се храня по този начин.

Fruit and vegetablesИмам приятели и познати, които винаги спазват различните видове пости. Възхищавам се на характера им, но особено се възхищавам на един определен. Името му е Иван (колко типично) и за добро или зло е роден на 30-и ноември. Това означава, че рожденият му ден винаги съвпада с времето на постите. Следователно, ако иска да не предаде принципите си, е длъжен да се лиши от много удоволствия на своя специален ден, който е само веднъж годишно. Не може да пийне дори малко алкохол. Не може да хапне вкусна мръвчица или някоя кулинарна глезотийка. Знам, че и само със зеленчуци може да се приготви някоя кулинарна магия, но все пак мисълта за постна храна на рождения ми ден би била прекалено тежка за мен. Да споменавам ли и липсата на торта или каквото и да е шоколадово изкушение?

Тежко е, скъпи читатели. Тежка е участта на постещия рожденик, но заслужава голяма уважение са силата на волята си и непреклонността пред изкушенията на вкусната храна.

Google+ Comments