Усещате ли духа на здравословната култура, който се разпростира с бавни темпове и у нас? Познавате ли например някой ваш приятел, който постепенно да е намалил консумацията на пици и дюнери, а е започнал да консумира повече ориз и пилешко. Сещате ли се за жена, която в последно време да включва повече броколи в менюто си. А спортист, който да яде само белтъците на яйцата и да добавя чия към сутрешната си закуска. Друг, който да пие зелен чай редовно? А как ви се струва тоталният отказ да приемаш газирани напитки?

Надявам се да не се лъжа, но моите впечатления сочат, че малко по малко хората в България започнаха да се замислят какво ядат и колко спортуват. Дори имам приятел,  който вече тича редовно всяка седмица, а преди не можеше да го накараш да повърви и 30 мин. пеша. Одобрявам накъде вървят нещата, но не искам да ви давам съвети как да живеете, кое е здравословно и кои не. Това може да го направя по-нататък или сами да стигнете до някои заключения. Днес ми се ще да спомена за някои от онези ползи от здравословния начин на живот, за които не се говори, не се сещаме и някак си остават неразказани.

food-pyramidХрумвало ли ви е, че ако водите здравословен начин на живот, спестявате пари. Не? Как става ли? Ами, спестявате си бъдещи разходи за лекарства, прегледи, консултации, изследвания и т.н. по простата причина, че организмът ви е по-здрав и боледувате значително по-малко.

А замисляли ли сте се, че ако боледуваме по-малко, в държавата ни ще се изразходват по-малко пари за изплащане на болнични и ще могат да се насочат в друга необходима област? Може пак да останат в сферата на здравеопазването, но да се инвестират в закупуване а скъпи лекарства, необходима техника или апаратура и т.н.

Знаете ли също, че здравето ви прави по-успешни? Ако се чувствате по-жизнени и енергични, ще вършите повече работа за по-кратки срокове и ще можете да отделяте допълнително време за себе си и семейството си.

Монетата няма само две страни. Да водим здравословен начин на живот носи невидими ползи и ако си дадем сметка за тях, може би ще се мотивираме още малко, за да започнем най-накрая да си взимаме фрешове вместо натурални сокове.

Google+ Comments