Ето го! Тук е! Излезе и залезе. Една агония най-после приключи. Последният сезон на Игри на тронове завърши само преди няколко дни, а цялостното усещане от сериала премина от екстаз в апатия.

Знаем, че това е мащабна продукция, която изисква време за направа и излъчване, но като че ли мина модата на дългогодишните сериали. И Игри на тронове може би сложи окончателния препинателен знак на това. Защото за осем години, хората се влюбиха в героите, тръпнеха в очакване да разберат какво ще се случи с тях, но постепенно тази еуфория отшумя и остави горчив послевкус за нещо посредствено.

А в началото не беше така. Защото началото направо ни зашемети. Този сериал беше нещо невиждано до този момент в ефира. Никой не знаеше какво ще се случи. Формира се цялостна субкултура, брандинг и франчайзинг, благодарение на които огромната фенска маса на сериала можеше да се сдобие с предмети, които имат ключово значение за сюжета. Самият Железен трон, обикаляше държавите по света, а хората се редяха на опашки да седнат на него и да си направят снимка… След което да я сложат като профилна в една от най-големите социални мрежи.

Сила, която постепенно намаля. Всички залагаха големи надежди на последния сезон. Въобразяваха си, че умовете им ще бъдат взривени от нестандартни обрати и подмолни схеми. Мечтаеха си да се насладят на уникални и зрелищни кадри и битки…

А вместо всичко това получиха поредната холивудска боза, която има същия банален финал, като всички останали.

На практика Финалът на сериала на мен ми припомни годините от 90-те, когато поради нисък рейтинг прекратяваха снимките на даден сериал, а за да го завършат все пак по някакъв начин, скалъпваха набързо захаросаният изпитан сценарии и си стискаха ръцете с филмовите къщи.

А от времето, когато се вълнувах и нямах търпение да излезе следващият епизод – днес вече няма и следа.

Google+ Comments