koleneРазбира се, че тази народна мъдрост носи далеч по-дълбоки послания от видимите на пръв поглед. Но понеже е лято, а и защото отново зачестиха информациите за трагично завършили инциденти по морския бряг и по други водоеми в страната, ми се ще да се спра на най-директното внушение, което носи тази поговорка. Заиграването с морето си е опасна работа и най-често опасността дебне тези, които имат претенции, че са добри и опитни плувци и най-добре познават рисковете, които носи морето. Увереността в собствените възможности логично прави хората смели, а смелостта не е най-добрият съветник, когато става въпрос за дълбоки и често неспокойни води. Като прибавим и все още продължаващата липса на спасители в много опасни крайбрежни участъци, а и започващия в началото на август сезон на мъртвите вълнения, никак не е нелогично подобни инциденти с фатален край да се появяват все по-често в криминалните бюлетини. Затова ми се иска, колкото и назидателно да звучи, да дам няколко съвета към всички онези, които потеглят към морските курорти. Не че са неща, които не се знаят, но винаги помага, когато някой те подсети – при това в подходящия момент.

Ако сте на охраняем плаж, винаги спазвайте разпоредбите на спасителите и ограниченията. Не се надлъгвайте и не си играйте на надмощие с хората, които имат задължението да пазят живота ви, защото най-често в подобна “игра” има само губещи. Ако сте с деца – дръжте ги под постоянно наблюдение и в никакъв случай не ги пускайте сами във водата.

Ако сте на някой от все още останалите девствени плажове, си налагайте ограниченията и правилата сами. Дори и да сте опитни плувци, не влизайте при очевидно бурни вълни, прекалено навътре и най-важното – сами. Винаги е добре, когато до вас има поне още един човек, който умее да плува. Опасностите понякога дебнат от собствения ни организъм – едно схващане на ръка или крак може да се окаже фатално.

През август бъдете изключително внимателни и не пропускайте предупрежденията за подводни вълнения. Ако все пак попаднете в мъртво вълнение – единствено правилната реакция е да се върнете назад, но задължително по диагонал.

Започнахме с народна мъдрост, защо да не завършим така: Никой не може да избяга от съдбата си, казват старите хора. Да, така е, но не се налага и неразумно да бягаме/ плуваме срещу нея.

 

Google+ Comments