Рождър Балън е фотограф, чиято изложба „Ахетипи“ беше открита в Гратска художествена галерия в Пловдив на 14 ноември 2018-а година.

За мое най-голямо съжаление не успях да отида на самото откриване, когато се проведе и среща разговор със самия фотограф, но посетих изложбата и се докоснах до творчеството му. А те залива… Като вълна от всички притеснителни емоции, които можеш да изпитваш. И в същото време ти харесва… някак мазохистично.

Черно бели фотографии направени в Южна Африка, които представят страха, тъгата, лудостта, смирението, объркаността.

Красивото и приятното е лесно за показване и възприемане, но защо да не покажем и страховете. Онова трагично нещо, което не ни позволява да заспим вечерно време.

Почувствах се много изтормозен… но някак по приятен начин. Прекалено притеснителни фотографии, изпълнени по брилянтен начин. С невероятна работа със светлината и композиция на обектите, смело мога да заявя, че това е особена форма на изкуство, която би въздействала на всеки, който я види.

Дали този „всеки“ ще бъде готов да я приеме обаче, е съвсем друг въпрос. Изложбата ще продължи до 5 декември, така че за всеки, който все още не е отишъл да я види – искрено препоръчвам.

 

Google+ Comments