Всички ние може би не осъзнаваме, че сме ограничени и зависими единствено от времето. То е нашият брояч, нашето наказание и нашата награда. Има поверие според което всичко разрушително се движи в посока на часовниковата стрелка. Затова как да бъдем максимално полезни на себе си и на околните, за да не пилеем даденото ни време?

В този текст искам да споделя своя опит и се надявам да ви бъде полезен.

Аз не обичам да оставам свободен, защото според мен по този начин ние не си почиваме, а се вмързеливяме. Затова съзнанието ни винаги трябва да е ангажирано и да остане будено. Давам ви и своите примери както за работна среда, така и за вкъщи.

Противно на всички разбирания, когато съм на работното си място и остана без задачи в момента, аз не отварям профила си в социалните мрежи. Също така не се ровя за ненужни вещи. В подобни моменти аз отварям интересни за мен и свързани с длъжността ми форуми, сайтове и прочие. Така набавям информация, чрез която да бъда „в крак“ с тенденциите в моята сфера. Все пак това време ми е отредено за работа и аз искам да го използвам наистина за извършване на служебни задължения. Пък и не разчитам на някой да ме обучи, а сам взимам нещата в ръце.

Когато съм в уюта на дома си и свърша всички задължения, аз отново не лягам на дивана и не гледам сериали и филми. Да, понякога мога да го направя, ако намеря нещо наистина интересно. Но всъщност това е времето изцяло посветено на мен. Тъй като имам изкривяване на гръбнака, правя упражнения, чрез които нямам болки. Запознавам се с принципите на правилното хранене и целесъобразния начин на живот. Стремя се винаги да провокирам себе си и да намирам информация от източници, които тотално ми противоречат. Така развивам критичното си мислене.

А вие как се развивате? Какво правите през свободното си време? Замисляли ли сте се?

Google+ Comments