Във времена на пандемия разбираме, че най-важното е здравето. Запазването на физически и психически устой е сред водещите ни действия. За целта е необходима превенция, която не включва само приемането на лекарства или имуностимулатори. Все пак не трябва да забравяме, че може да се разболеем по всяко време и не е необходимо да върлува вируса.

Точно затова днес в блога си обръщам специално внимание на темата с редовното посещение на профилактични прегледи. Още самото им име подсказва за същността им, а ние – че трябва да бъдем отговорни към себе си.

От личен опит мога да споделя, че аз не се подлагам на цялостно изследване на организма всяка година. Разбира се, правя си задължително кръвен тест. Ако има параметри, които не са добри, се обръщам и към съответния лекар. След това преминавам през очен лекар, зъболекар и дерматолог. Изборът ми на профилактика при точно тези специалисти не е случаен. Той се корени в това, че имам проблеми в тези направления.

Понякога обаче се замислям дали не трябва да се подложа и на по-задълбочени изследвания, които да ми дадат ясна картина какво се случва вътре в тялото ми? Но воден от мисълта, че се чувствам добре, пропускам тези стъпки. Въпреки това не съм подвластен на максимата, че трябва нещо да ме боли, за да му обърна внимание. Все пак проверявам основните направления, които подсказват за евентуални проблеми.

Не бива да забравяме, че профилактичните прегледи ни дават шанс да сме наясно със здравето си. В тези динамични времена, стресът и напрежението дебнат отвсякъде и влияят негативно върху всяко едно звено от тялото и ума ни. Грижете се за себе си редовно, за да не се налага някой друг да го прави за вас, когато вече е късно.

Google+ Comments