Не познавам човек, който за момента поне веднъж да не е ходил на пазар в Турция. След като последните няколко години цената на лирата там значително се понижи и има голяма инфлация, се оказа много примамлива дестинация за нас „бедните“ българи. Или както се казва – лошото за едно е прекрасно за други.

Одрин бе отправна точка на много наши сънародници, после навлезе и Истанбул. Но след въведените ограничения за пъти, вече не само километрите деляха от изгодните покупки, но и чакане на границата и средства, и време за различни тестове. А и сред документи бе паспортът, който е задължителен.

Но от края на юли се заговори, че ще може да се влиза в Турция сами с лична карта. Причината уж се изтъква съседството на страните ни, както и дружбата в НАТО. Но ако се погледне една статистика, Одрин е посещаван само за месец от над 10 хил. българи. Представяте ли си това колко средства за икономиката им са?

В момента, в който се премахне ограничението паспорт, то този наплив ще е още по-голям, като се очаква в най-близките пазарни дестинации до столицата да са с около 20 хил. туристи. Според мен едва месец след въвеждане на тази новост цифрите ще скочат драстично. Само не знам граничарите как ще успеят да се справят с толкова наплив. И си представям какви опашки от автобуси и автомобили ще има…

Аз лично смятам да се възползвам от пътуването само с лична карта, защото не съм посещавал Истанбул. Но като шопинг дестинация – не знам дали бих пропътувал толкова километри, само за да си купя вещ. Нали все пак емоциите са важни? Така че използвайте опцията и за посещението на курорти като Мармарис, Кушадаса, Анкара и дори Кападокия.

Google+ Comments