Опитайте се да следите информационния поток и по-специално този, свързан със случващото се в търговската мрежа, и ще видите как информациите за злоупотреби и опити за пробутване на застояли и некачествени стоки с наближаването на празниците все повече ще се увеличават. По стар български обичай. Не се научихме да правим търговия като хората. И това е.

namalenieСамо преди дни гръмна информацията за засечено голямо количество “бяло саламурено сирене” в складовете на известна търговска верига, в което при рутинна проверка от Агенцията от храните установяват наличието на сериозно количество палмово масло. Да, тази съставка не е забранена за употреба, но в наредбите категорично е казано, че продуктите, които я съдържат, могат да носят всякакво друго име – не и сирене.

След това се появиха масови оплаквания от клиентите на друг търговски гигант, че там пък цитрусите и бананите са, меко казано, неузрели. Просто не стават за консумация. Явно треската на производителите и търговците да направят удара на живота си по празниците, е била толкова голяма, че са откъснали плода в момента, в който е придобил някаква подходяща за търгуване форма.

Търговските обекти вече окичиха обектите си не само с коледна украса (което е похвално), но и с огромни цифри, които сочат празничните намаления. Намаления, които в България са си едни обикновени увеличения. Защото у нас коледна отстъпка значи коледна добавка, данък за това, че си активен потребител в тази част на годината.

Внимавайте, само това бих могъл да ви кажа. То е ясно, че ще ни продават по-скъпо и срещу това няма как да противодействаме, защото не можем да оставим близките си хора без подаръци и трапезата си – празна. Но поне да не ни пробутват боклуците си.

 

Google+ Comments