Знаете ли, че българите сме едни от малкото народи, чието традиционно ястие е хлябът. Всъщност, ако се замислите – ние ядем всичко с хляб. Нещо повече – можем спокойно да си ядем само хляб и това няма да ни притесни. Защото хлябът съдържа почти всички необходими минерали и въглехидрати, които да утолят глада ни и да се чувстваме пълноценни. Някои дори не знаят, че само в една филийка хляб се съдържа достатъчна ни дневна дажба сол. А това означава, че не трябва да пресоляваме допълнително храната си.

eliazТа онова, което ме просветли като светкавица, беше, че всъщност у нас имаме много хубави хлябове. Когато идех до магазина, доскоро оставах с впечатлението, че има само бял, типов, пълнозърнест, грахам на различни фирми. Ходил съм в чужбина и съм виждал стелажи, отрупани с всякакви хлябове – от просо, от ръж, от лимец, с орехи, лешници, картофени… то те са всякакви видове и от вкусни по-вкусни. А нашите тук ми се струваха твърди и със странен вкус. Е отивам с един приятел до Фантастико и гледам хляб от лимец, при това „Слънчев хляб” от лимец на хлебозавод Горубляне. Като цяло знам, че лимецът има много добри хранителни качества. Това е дива пшеница, която е много полезна за организма в много отношения. Трудна е работата в Елиаз по създаването на такъв хляб, тъй като сигурно изисква специална технология, за да смели брашно от качествени суровини. Но пък това е един от най-хубавите хлябове, които съм опитвал и смятам да го взимам и за в бъдеще. Първо, защото опитах и други хлябове на Елиаз и съм доволен от пълнозърнестия, от Рол тоста и от ръчния им хляб. Ето ти достойно разнообразие в магазините. Второ, защото заводът е голям имат и мелница, което доказва, че суровините са им натурални, а препитание и работа в Елиаз имат много хора. А това е добре за икономиката на страната ни.

На тези от вас, които още не са го пробвали, нека да го направят. А аз обичам да експериментирам и планирам да похапвам сладко, сладко.

Google+ Comments