Чували ли сте за т.нар. stand up desk? Това е тенденция, която се развива доста усилено през последните години и е придобила широка популярност на Запад, но не достатъчно у нас (поне според скромното ми мнение). Буквално преведено stand up desk означава бюро, на което седите прави… и е точно такова в действителност.

Тъй като все повече хора, които работят ежедневно, седнали на бюра и пред компютри, започват да развиват различни болежки в областта на кръста, гърба, врата, краката и т.н. постоянно се търсят решения в тази насока. Виждал съм бюра, чиито столове са като велоергометри и хората могат да спортуват, докато работят. Виждал съм и такива, които са движеща се пътечка, степер, надуваема топка и др. При всички тях заложената идея е хората да имат повече движение по време на работата си и да се намали вероятността от поява на болежки и травми.ideal-standing-desk-height-buying-an-apple-watch--time-to-buy-a-standing-desk

В духа на същите тези иновации се появяват и бюрата, които можете да регулирате, така че да работите на тях както прави, така и седнали. Идеята е, че когато сме седнали тазобедрените ни мускали и кръвоносни съдове са постоянно притиснати и това намалява функционалността му. Краката също отичат повече в тази стойка, а дамите, които кръстосват краката си, стопират кръвообращението си още повече.

Стоенето прав, от друга страна, увеличава физическото напрежение върху краката и намалява напрежението в кръста. Стомахът също бива притискан по-малко и това се отразява по-добре при храносмилането на храната след обедната почивка. Респективно, по-малко ни се доспива и сме по-работоспособни. Когато стоим прави освен това, хабим повече калории и тялото ни работи на малко по-високи обороти. Напълно възможно е и болките в гърба и кръста да намалеят чисто и просто заради цялостната подобрена стойка на тялото.

Разбира се, човек не може и да седи прав цял ден, защото това също е изключително натоварващо. Ключът е в разнообразието и равновесието между седнало и право положение. Те трябва да се редуват, за да се извлекат ползите и от двата вида стойки. Все пак желателно е, когато сте седнали, да можете да подпрете краката си на малка табуретка или да ги вдигнете по-нависоко.

Лично на мен идеята за тези изправени бюра ми допада, защото се създават условия за повече движение, докато сме на работа, а както знаем движението е сила. Любопитно ми е, виждали ли сте подобни бюра в някоя българска компания и готови ли сте да си вземете такова вкъщи?

Google+ Comments