Свети Валентин… Празник, който през последните години се превърна в маркетингова касичка и за българските търговци. Изведнъж стана особено важно двойките да си разменят подаръци, мъжете да подаряват цветя, да се ходи на „романтични“ вечери по скъпи ресторанти и да се харчат безумно много пари в това, да покажеш любовта си към отсрещния човек.

Наречете ме традиционалист или старомоден, не знам и аз точно как трябва да се определя, но за мен това е изкуствено и насилствено. Нещата в отношенията в една двойка, според мен, не би трябвало да се случват по този начин. Засвидетелстването на любов и близост, грижа трябва да се случва не по задължение, а по желание. Когато искам да направя подарък на приятелката си, ще го направя, независимо от деня. Подаръкът без повод дори е още по-истински. Романтичната вечеря е просто обикновена вечеря, която споделяш с любимия си човек, всеки ден!

Излишните харчове по ресторанти, с безумно надути цени, само защото някой е сметнал, че това е празник, за мен са абсурдни и фалшиви. Всеки ден трябва да засвидетелстваш уважение към своята половинка и да й показваш, че тя е важен човек в твоя живот.

Но самият празник, идваш от западните държави, отдавна вече е превърнат в празник на търговците и предлагащите всякакъв тип услуги. Днес този празник се е превърнал като задължение, а в романтичните отношения не би трябвало да има задължения. Човек трябва да прави нещо, само защото иска да го направи.

Вие празнувате ли Свети Валентин? И какво е вашето мнение за този празник и все по-стабилното му налагане и в България?

Google+ Comments