Ето че отново дойде един от любимите ми празници. Това е Баба Марта. Да, наистина ми е много любим празник още от дете и сега ще обясня защо.

На първо място ми харесва идеята, че е само българска традиция. Това е нещо, което не е обвързано с религиозни вярвания, наложени от църковните служители. Това е нещо, което е свързано с нашата лична история и което ни носи усмивки и добро настроение.

Мисля, че няма българин, който да не знае легендата за мартеничката. За гълъбчето, което е носило добрата вест и е наранило крачето си, където е бил вързан белият конец. Въобще не можем да бъдем сигурни, че това е вярно, но е факт, че само в България се подаряват мартеници и се носят за здраве и берекет.

На второ място, в причините, поради които харесвам този празник е, че създават настроение. Винаги съм обичал първи март да съм на училище или на работа и да обикаляш колегите и приятелите си, за да им завържеш мартеничката, която си им избрал. Пожелаваш здраве и на теб също ти пожелават здраве, а усмивките на хората около теб са безценни.

На трето място поставям социалният елемент. Ако си в дадена група, било то клас или общ офис с определени хора, е много приятно, когато подариш и съответно на теб ти подарят мартеница, и то хора, с които не общуваш толкова много. Това е идеален начин за разчупване на леда между вас и за сближаване. Особено ако мартениците, които сте подбрали са забавни и интересни.

Това са моите три причини да обичам Баба Марта. А вашите какви са?

Google+ Comments