Имам един въпрос към вас, скъпи читатели. Вие как пазарувате: ден за ден от някой квартален магазин или по списък всичко наведнъж за поне седмица напред?

foodЛюбопитно ми е, защото аз всеки път, когато вляза в някой хипермаркет, уж съм с идеята да взема само това или онова, а накрая все излизам с пълна торба и по-олекнал портфейл. Подсещам се това да купя, онова да купя… От яйцата били останали малко в хладилника, зеле и моркови мога да си купя за салата, пилешко нямаме за супа, сиренето свършва и т.н. Ситуацията ви е позната, нали?

Аз лично започвам да се чудя дали тази стратегия е удачна. Хем харча повече пари, отколкото съм предвидил, хем взимам неща, които после престояват по седмица, че и повече в хладилника. Някои дори ги изхвърлям в последствие. Мисля си дали няма да е по-разумно, ако пазарувам по-често и по-малко неща от някое близко магазинче. Така ще си взимам продукти само за ден-два до три напред и храната ми няма да застоява у дома. Едновременно с това ще бъде по-прясна и свежа, което е много важно за плодовете и зеленчуците. Знам, че те запазват повече от полезните си витамини и минерали, ако не са престояли в хладилник, а се съхраняват на стайна температура. Поне така съм чувал… ако вие сте на друго мнение, моля, споделете го в коментар.

Междувременно възнамерявам да пробвам тази стратегия с по-честото пазаруване на по-малко неща. Да видим как ще се отрази на бюджета и свободното място в хладилника.

Google+ Comments