Конвенционалната и нетрадиционната медицина винаги са били в противоборство. Класическите лекари от години се опитват да ни убедят какви шарлатани са другите, които те обяснимо не наричат колеги. А набедените пък за шарлатани се опитват да ни вменят усещането за ограничените възможности на първите, на медикаментите и на науката им. Е, то е ясно, че като при повечето неща в живота истината е в средата, а в случая средата е разумното използване на ресурсите и предимствата и на едното, и на другото направление, за да получим най-добрата и печеливша комбинация за собственото си здраве. Не за да правя общи разсъждения обаче реших да поразсъждавам днес в тази посока, а защото определено смятам, че нестандартните методи за лечение носят своите рискове и много често те се подценяват и пренебрегват от пациентите, пък и от хората, които ни насочват към тях, и е добре да го имаме предвид и да подхождаме към тях с особено изострено внимание.

careful

Любителите на здравословния начин на живот със сигурност следят една рубрика в “На кафе” на водещата Гала, в която лекар, който се занимава с холистична медицина, дава различни съвети, а също така и средства от природата, с които по естествен път, без медикаменти, без химия да се справим с определени здравни проблеми. В едно от последните предавания въпросната специалистка препоръча сок от червено цвекло като мощно средство за сваляне на високо кръвно налягане. И екипът на предаването реши да направи експеримент с доброволка – млада жена, малко над 30-те, която от няколко години се бори с хронична хипертония. И действително – след неколкодневна употреба се оказа, че наистина цвеклото е помогнало на пациентката да регулира стойностите на налягането си, но също така тя сподели и за много тревожни реакции на организма й при употребата на първоначалната доза, които доста са я поизплашили. Оказа се, че тя просто не е спазила препоръката на специалиста да пие количеството бавно и на малки глътки, а го е изпила ударно – което наистина можело да доведе до бурни реакции на тялото, понякога и до не особено желани и приятни последици. С две думи да нанесе вреда, вместо полза.

Ето това имам предвид, когато казвам, че трябва да подхождаме много внимателно към всичко прочетено или препоръчано от някого – па макар и да е дар от природата. Защото и в традиционната и в алтернативната медицина от всяко лекарство става отрова и обратното, разбира се.

 

Google+ Comments