Идва жега, идва време и за море, а на повечето от нас ще ни се иска да захвърлим дрехите, за да се спасим от горещините. Е, някои ще го направят. Буквално. Защото за нудистите например това е начин на живот.

Нудизмът или натуризмът е движение, възникнало в Германия като „култура на свободното тяло“. Негов идеолог е Хенрих Пудор, който пропагандирал теорията, че голотата допринася за постигане на хармония в развитието на тялото и душата. Постепенно движението привлича последователи и се разпространява най-вече по плажовете. Нудисти са всякакви хора, без значение пол, религия или националност. Те не се срамуват от голотата, а я приемат като напълно естествено човешко състояние. Резултатите от редица проучвания показват, че нудистите се чувстват по-щастливи и харесват повече живота си.

Но, както е казал Алеко, „разни хора, разни идеали“. Дори в днешно време, когато се смята, че задръжките са на минимум, не всички приемат равнодушно нудизма. Темата все още е обект на противоречия и догми. За някои хора символизира нисък морал, на други пък им се иска, ама не им стиска.

Важно е да се разбере обаче, че без дрехи не значи напълно без задръжки. За нудистките плажове също има етикет на поведение, към който плажуващите трябва да се придържат. Така че ако сте решили да захвърлите всички дрехи и да се хармонизирате с природата, трябва да знаете основните правила.

Първо – Дрескод „Без бански“ важи само за нудисткия плаж. Ако искате да избегнете арест и нападки, не напускайте границите му „както майка ви е родила“.

Второ – Ако все пак сте решили да използвате някой самотен плаж за нудизъм, сигнализирайте. Най-често това се прави като закачите дрехите си така, че да се виждат от разстояние. По този начин ще избегнете конфузна ситуация с някой облечен.

Трето – Където и да сте, ако се взирате в някого натрапчиво, ще се приеме за невъзпитано и грубо, а на нудистки плаж е направо недопустимо. По-добре е да заровите нос в някоя приятна книга, отколкото да оглеждате хората около вас.

Четвърто – Покажете респект и уважавайте личното пространство на околните. Намерете си удобно местенце на плажа, като не бъдете твърде близо, нито твърде изолирани от другите.

Пето – Внимавайте със снимането. Правете пейзажни фотографии, но в никакъв случай не заснемайте останалите посетители. Това също е груба намеса в личното пространство и може да доведе до сериозни последици.

Ако приемате нудистките плажове – добре. Посетете го, дори от любопитство и вижте дали се чувствате удобно. Ако вярвате в други ценности, то подминете с усмивка и не пречете на хората да се наслаждават на свободата по начина, който са избрали.

Google+ Comments