Кино – една дума, съчетаваща толкова много емоции. Предполагам, че когато я прочетохте, веднага се сетихте за любимия си филм или поне за няколко, които много ви допадат. И в моята глава се появиха много заглавия, но уви, те не са от съвремието, а малко по-назад във времето.

Съвсем наскоро осъзнах, че изпитвам носталгия и то не към какво да е, а към киното от миналия век. Точно тук е моментът да споделя, че това са черно-белите филми, които не могат да те впечатлят с невероятните си фантастични ефекти. Тяхната сила е в сценария, силните думи, които поразяват. Тайното им оръжие е операторското майсторство, което моментално те връща в минала епоха. Монтажът е семпъл, но перфектно съчетан с цялостната композиция на филма. И, разбира се, да не забравяме актьорската игра, която е брилянтна и перфектно описва епохата си.

Зад всичко, споменато по-горе, обаче стоят едни хора – основните двигатели на киното. Именно заради невероятните кино изживявания, които предоставят на зрителите и заради целия им труд, се възхищавам на режисьорите като Били Уайлдър, Орсън Уелс, Сергей Айзенщайн. За мен те са творци, истински създатели на изкуство. Не бива да пропускам и гениалните Скорсезе, Копола, Спилбърг, Ханеке, Торнаторе, Тарантино – вечната класика.

Няма как да не отбележа, че въздействието на киното не се получава единствено от идеята за филма или нещо конкретно. То е съвкупност – техническа и човешки ресурс. Само си представям преди повече от 70 години как са заснемали кино продукциите без наличието на модерна апаратура. С много усилия, основна техника и голям талант се е случвала магията на киното, която дори в днешни дни е така въздействаща.

Пишейки тези редове, осъзнавам, че киното е едновременно толкова близо до нас, до изживяванията ни, но и разкриващо ни цял един друг свят. В модерните ни дни като че ли малко сме забравили истинската мисия на филмите – да показват всичко, което е човешко. Съвременните продукции наблягат повече на фантастичното, на представата за нещата, но не и за същината им. Може би тази тенденция ще се промени и съвсем скоро ще се радваме на нови кино шедьоври.

Google+ Comments