Пауърбанк (или powerbank на англ. ез.) са та.нар. външни батерии. Приличат на големи шлафки и със сигурност сте ги виждали.

Мини се не мине една-две седмици и ще забележа някой непознат да си зарежда така смартфона. Най-често виждам такива хора по кафенетата, но и няколко колеги на работа вече си взеха пауърбанк. Аз лично не откривах логиката да имаш подобно устройство, поне до скоро. Зареждах си телефона всяка вечер и на сутринта го взимах с пълна батерия.

Да, ама ако няма къде да го заредиш? Ако отиваш на дълго пътуване с кола из Европа? Едни приятели ще си правят такова през лятото – оттук до Унгария и обратно, като ще минат през Сърбия, Хърватска и Словения. Със сигурност ще прекарат няколко нощи в колата и ще разчитат на GPS-а на телефоните си. Никой от тях не е минавал маршрута и не познава пътищата. Дано успеят да се ориентират и да се приберат живи и здрави.

А ако отиваш на поход в планината? Там пък обхватът се губи толкова често, че батерията може да ти покаже 0% само след 2 часа вървене. Ако забравиш да изключиш телефона и нямъш пауърбанк, все едно въобще не носиш телефон. А в планински терени се случва всичко – може да паднеш, да се удариш, да се изгубиш. Ако си сам, първата ти реакция ще е да се обадиш на някого. Нали?

И като извод си мисля: ето че новите технологии все по-често ни задължават да си купуваме и други технологии. Не може компютър без клавиатура, не може телефон без слушарки, не може съдомиялна без таблетки…

Google+ Comments