mans_work_is_never_done_5x7_paper_invitation_card-ra9a089b564084dd78ee89f18ad2e9bc6_zk9c4_324Така, скъпи дами, преди да ме обвините в каквото и да било, моля, прочетете публикацията ми. Не желая да засегна никого.

Ето какво имам предвид…

Има някои професии, които са изцяло мъжки и то не защото една жена не би могла да се справи с тях (с малко повече усилия), а защото са трудни, мръсни и неприятни. По-тежките професии винаги са били запазени за мъжете и до ден днешен това е предпочитаният пол работници за тях.

Как ви изглежда например една жена да работи на строеж, да бърка цимент по цял ден, да прави замазки, да окачва гипс картон, да прокарва тръби и т.н. Да не забравяме също, че е практика ремонти да се правят и през зимата, когато температурите са ниски, вятърът те брули и поне час, след като си се прибрал у дома, не можеш да се размразиш. Кожата става груба като шкурка, а устните се напукват, възпаляват и кървят. Не е много приятно.

Пък и нека се замислим кой върши по-неприятните задължения у дома. Ние, мъжете, оправяме мивката, когато се запуши. Грижим се за течовете, поправяме пералнята, местим тежки мебели и т.н.

В някои от по-приятните неща и вие, жените, се включвате, но това е именно защото са по-леки и приятни дейности. Става дума например за боядисването на стени, лакирането на мебели, сглобяването на това-онова. Много сте добри да ни казвате кое къде да сложим/преместим, да критикувате, че не ви харесва и накрая удобно да се настаните.

Кое още е типично мъжка дейност ли? Например това да си работник склад. Защо? Защото работата пак е обвързана с повече физически усилия. Трябва да се пренасят тежки товари, да се издържа на много високи температури през лятото и много ниски през зимата. Забравете за климатик, това е екстра само в офисите. И облеклото на склададжиите няма хич фасон – ходят с гащеризони, широки суитшърти и дълбоки анцузи. Коя жена би издържала да се облича така всеки ден и въобще да не се гримира? В началото може и да ви е удобно да сте неглиже, но после ще ви се прииска да обуете я чифт дънки, я къса пола с високи обувки или ефирна рокля. Ама само с желанието ще си останете 😉

И да си шофьор не е лесна работа между другото. Оставям настрана умението да паркираш и да се държиш адекватно на пътя. На шофьорите им се налага да пътуват или цял ден или в рамките на няколко дни в зависимост от работата. Закъсняват, далеч са от семейството си и т.н. Пак се налага да се носят тежки товари, да се качват рампи и може би най-тежкото – по цял ден си сам. Поправете ме, ако греша, но дамите са по-социалният пол, нали. С кой ще си клюкарят в камиона? Единствено с радиото.

Така че, моля, не ми се обиждайте като казвам, че мъжката работа е по-тежка. Вие, жените, може би имате повече задължения в личен и професионален план, но те са по-леки като активности. Може би ви изморяват по-скоро психически отколкото физически. По никакъв начин не се опитвам да омаловажа труда ви, но и вие не го правете за нашия. Това е, което имах предвид още от самото начало.

Google+ Comments