За Свети Валентин, за Деня на жената, за рождени дни, именни дни, годишнини, чествания, от благодарност, като жест за признания или любов… хората от край време сме свикнали да подаряваме шоколадови десерти. Особено ние, мъжете. За нас е едва ли не задължително в поне три точно определени дати от годината да радваме половинката си с нещо сладко. Да не споменавам, че използваме кутия шоколадови бонбони и като способ за извинение, когато сме сгазили лука.

chockolate bobonsЗамислих се обаче откъде се е появила тази традиция именно с шоколада? Защо по-често не черпим със соленки или жилирани бонбони? Защо не подаряваме кутия с плодове или буркан ядки? Дори потърсих информация по темата, но не попаднах на нищо конкретно. Това ме озадачи още повече и след като размислих, стигнах до следните заключения.

Първо, задължителната съставка във всички шоколади е какаото. То от своя страна е пренесено в Европа от Южна Америка някъде през XVI век. Трябвало да изминат още много години, докато в края на XIX век хората се научат как да обработват това кафяво злато и да създават от него шоколад, близък до днешния. Логично е обаче през онези години сладкият деликатес да е бил скъп продукт и достижение предимно на аристократите и по-заможните люде. За да се стигне до масово производство и по-широко разпространение, е трябвало да измине още време. Мога да си представя как джентълмените от преди 100-на години ухажвали своите избраници, като им носели кутия шоколадови бонбони и така се стремели да спечелят сърцето на своята дама.

А защо дамите поддавали? Интересно, но вчера четох една статия, в която се твърдеше, че жените умеят по-добре от мъжете да различават нюансите на сладкия вкус. Това е едно от обясненията – просто дамите изпитват по-голямо удоволствие от шоколада.

Друга напълно възможна причина е, че шоколадът ни кара да се чувстваме щастливи. Днес знаем научното обяснение за това – той е носител на серотонин, който е естествен антидепресант. Стимулира също производството на ендорфин в тялото, който, както знаем, е хормонът на щастието. Има и още нещо – специално тъмният шоколад покачва либидото, което се дължи на аминокиселината L-аргинин.

Това са въздействия, които хората неминуемо усещат дори някога да не са знаели защо точно се случват. Обзалагам се обаче, че ефектите от консумацията на любимия десерт са били целени.

И така в течение на времето шоколадовите бонбони придобивали все по-голяма и по-голяма популярност като подарък. Постепенно се превърнали в комерсиален продукт с все по-широк асортимент. Днес можем да ги закупим в различни форми и размери, с всякакви пълнежи и опаковки според повода. Достатъчно е да погледнем витрината, на който и да е магазин, за да забележим разнообразието от шоколади на Nestle например. Но може да си поръчаме да ни направят и ръчно бонбони, да ги украсят или да са опаковани по уникален начин.

За да се стигне до днешната масовост на шоколадовите бонбони, подозирам, че исторически събитията са се развили горе-долу по този начин. Дори обаче за нещо да греша, то поне за едно съм сигурен. Шоколадът винаги е бил и винаги ще бъде подходящ подарък, чрез който да стопим нечие женско сърце.

Google+ Comments