Голяма дилема, а? Замислих се по въпроса, защото на работа имам двама колеги, които по принцип не са от София и сега тепърва са решили да си търсят жилище, което да закупят. В момента са все на квартири и така, като съм разговарял с тях, и двамата разсъждават по следния начин: ако ще дават пари, за да живеят някъде, по-добре да е на кредит за банката, отколкото на хазяин. Така поне един ден ще си изплатят апартамента той и ще остане за тях самите.

Съгласен съм, обаче лично аз преди да тръгна да правя подобна сериозна крачка, бих претеглил на везна плюсовете и минусите на двете опции. Нека да ги видим.

shoebox_apartment_infowars_melissa_meltonАко сте на квартира, можете да си делите наема и разходите със съквартиранти. Не сте обвързан за дългосрочен период от време, а най-много за няколко месеца. След това може по най-бързия начин да си съберете багажа и да се преместите в друго жилище, друг град и дори друга държава. Животът под наем е неангажиращ и ви дава известна свобода. Освен това, ако нещо се развали като уреди, просто звъните на хазяина и той да се оправя. Вие не сте длъжни да търсите техници за хладилника или климатика например. Неприятното при живота под наем е, че наистина излиза по-скъпо и особено ако живеете сами. Давате пари, които имате чувството, че просто сипвате в нечий бездънен джоб. Плащате, плащате, а за вас самите не остава нищо. Пък и разправиите с хазяи не се никак приятна част, ако ви се падне някой чешит.

Сега да погледнем какво е положението със собственото жилище. То е скъпо, много скъпо! Ако нямате нечия финансова подкрепа, вероятно ще ви се наложи да изтеглите кредит, който да плащате през следващите 20 или 30 години. Накрая ще сте дали много повече пари отколкото първоначално сте взели, но поне един ден ще сте горд собственик на лично ваше жилище. Лично аз бих препоръчал покупка на собствен апартамент, ако вече се чувствате по-улегнали. Ако сте в сериозна връзка, планувате да създадете семейство или вече имате такова. Наличието на деца в живота ви автоматично ви кара да търсите сигурност и мястото си под небето. Вече не може с лека ръка да смените работата си или да тръгнете да се местите в друг град. Семейството предполага улегналост, а тя от своя страна предполага собствен дом. Но ако все още имате вътрешното усещане, че ви се живее и ви се скита по света, препоръчвам квартирата пред покупка на апартамент, който след 3 години да се чудите какво да правите понеже… сте намерили голямата си любов, а тя живее еди-къде-си, понеже сте спечелили зелена карта или ви командироват за неопределено време на Малдивите.

Животът е непредсказуем и ако нямате визия накъде върви вашия, съветвам ви да не предприемате нищо необмислено.

Google+ Comments