Ама и аз съм един скромен. Всеки пък, когато сготвя нещо, което не съм правил до сега, бързам да се похваля. Май всичко започна с онова гуакамоле, което до сега съм усъвършенствал още повече. Ама и солените мъфини ми се получават доста добре.

Най-новото ми откритие е гаспачото или иначе казано студена доматена супа по испанска рецепта.

Как ми хрумна ли? Веднага ще ви кажа, ама да не ми се смеете, нали 😉

Преди няколко дни както превключвах каналите по телевизията и видях Гордън Рамзи да готви нещо. Изглеждаше доста свежо и апетитно, та ми привлече вниманието, но хванах рецептата някъде от средата. Както се досещате, тя беше за гаспачо. Направи ми впечатление, че готвачът наряза всичките зеленчуци на едро като за салата, овкуси ги с балсамов оцет, зехтин и малко соев сос. След това прибра всичко в хладилника, но притисна сместа в съда силно с капак. Както Гордън Рамзи обясни, идеята е зеленчуците леко да се мариноват и изстудят, затова могат да престоят на студено от един час до една нощ. Когато се извадят, всичко се пасира и е готово за консумация.

Признавам, че рецептата ме впечатли и ми се прииска да я пробвам. Освен това изглеждаше лесна. Така че нарязах 1 кг домати, 1 краставица, по 1 зелена и червена чушка, натроших 2 филии хляб, сложих малко лук, чесън, магданоз и лимонов сок, подправих на вкус, затиснах зеленчуците да отпуснат хубаво сок и прибрах в хладилник.

Оставих гаспачото да престои 4-5 часа и накрая се получи уникално вкусно – като салата в чаша. Много си подхожда със сирене и с препечени филии 😉

Google+ Comments