Фен съм на рали Дакар от дълги години. Причините са много – една от основните е, че наблюдаването на това нестандартно автомобилно състезание ми носи висока доза адреналин, а и има феноменални състезатели и вълнуващи маршрути. Бях особено горд когато Орлин Алексиев и Пламен Николов постигнаха изключително добър резултат за нашата държава през 2013-а година.

Историята на самото рали е също толкова интересна. Тиери Сабен стартира първото издание на ралито в Париж. Идеята за организирането на подобен тип надпревара идва по време на участието му в друго състезание, година по-рано, където той губи мотора си в либийската пустиня. Тогава му хрумва идеята, че в толкова нетипични и сурови условия, каквито предлага пустинята, състезанията ще са още по-вълнуващи и ще привлекат висок медиен интерес. Това води до началото на един нов прекрасен свят – този на рали Дакар.

Първоначалното издание на състезанието са е казвало рали Париж-Дакар, включвало е 182-ма участници и се е провело през 1978-а година. Маршрутът му преминал през Франция, Алжир, Нигер, Мали, Горна Волта и Сенегал. През годините маршрутите, през които трябва да преминат участниците се изменят, което прави надпреварата толкова интересна. Всеки път има нови и различни предизвикателства, а като включим и метеорологичните условия изживяването, дори само да се наблюдава, е изключително напрегнато и интересно.

Винаги съм искал да се включа, но както се казва и в мотото на надпреварата – „Предизвикателството е за тези, които се включат и мечта е за тези, които не го правят“. Все пак условията са много тежки, изисква се добра екипировка и най-вече – сигурно превозно средство. Това си е ресурс, с който аз не разполагам…, а не съм от хората, които могат да говорят със спонсори и прочее. Но много се радвам, когато има българско участие на този форум.

През 2013 българинът Орлин Алексиев и неговият съотборник Пламен Николов, стават българите с най-добро представяне в това състезание. Постижението им не е надминато до този  момент. Със  автомобила си BMW X1 Proto те се нареждат на 17-о място в класа и 61-во в генералното класиране от над 200 конкуренти.

Това, 34-то издание на състезанието ,  продължени  2 седмици, като дневните етапи бяха с разстояния от внушителните между 500 и 800 километра, в  – Перу, Аржентина и Чили. Препятствията включваха  над 8000 километра в Атакама,  най-високият проход в Андите – Пассо Де Ама – 4892 метра,  пресечени местности, каменни долини, дюни и др. Ако обичате да наблюдавате автомобилни състезания, то рали Дакар със сигурност ще ви допадне и ще ви привлече като зрител.

 

Google+ Comments