game of tronesGame of Thrones или Игра на тронове, както е преведен у нас сериалът, определено е един от най-гледаните и харесвани. Отприщи ли той обаче нова модна вълна що се отнася до сериалите американско производство?

Първият сезон излезе през 2011 г., когато зрителите станаха свидетели на бруталния на моменти натурализъм на сериала. Но той хареса на публиката и продуцентите осъзнаха този факт. Започнаха да се правят все повече и повече сериали в подобен стил. Тук не става дума за тематиката, Джордж Мартин вече е всепризнат гении от мнозина за своите сюжети и едва ли някой може да го прекопира.

Но не може да пропуснем факта, че скоро след Game of Thrones се появиха продукции като Vikings на History, която изпъква с натурализма на бойните и кървави сцени. Или Da Vinci’s Demons, където освен мистерии и политически заговори има значителна доза бой и голота. Стигаме и до една от най-новите продукции Black Sails, където натурализмът отново е издигнат в култ. И това са само част от примерите.

Не казвам че всички тези сериали не засушават да се гледат, напротив. Гледайте ги, интересни са. Но освен по стила си има още нещо, по което си приличат с Game of Thrones – сезоните им излизат веднъж годишно, броя серии в сезон е около 10-12, а дължината на всеки епизод е 40 до 50 мин.

Така че аз бих казал: Да, Game of Thrones отприщи нова модна вълна при сериалите, но тя ми харесва и я одобрявам.

Google+ Comments