Наскоро реших да разнообразя една стая в апартамента си.

Поразместих някои мебели, изхвърлих 1-2 – малки промени с огромен ефект. За мой ужас, ефектът се оказа огромен в лошия смисъл. Над мястото, където преди седеше една малка (напълно излишна) масичка, има прозорец с перде, което досега не бях забелязвал колко е късо. Изведнъж, с изчезването на масичката, под него зейна една огромна празнина, която привличаше погледа с такава сила, че някак си се превърна в централната ос на стаята – поне на вид.

Не бях очаквал това разместване да ми отвори още работа. Започнах да търся неща, с които да запълня дупката, само колкото да не дърпа окото натам, но след като сложих там две табуретки, които изобщо не им е мястото там, осъзнах, че по този начин напълно обезсмислих премахването на масата. Проблемът не беше в новоотвореното пространство – беше в пердетата.

Честно казано, не разбирам много от пердета – нито от интериорен дизайн, – но за хора като мен са измислили стандартите. Има си универсални правила за обзавеждане, които могат да бъдат научени само с малко проучване. Поразтърсих се и открих малко информация, която сега ще споделя с вас.

Оказа се, че къси пердета се слагат само с причина – ако под тях има радиатор или друга мебел, или в детски стаи (защото децата сеят достатъчно унищожение и без да им се дават огромни плащове, на които да висят и в които да си бършат ръцете). Ако пространството под прозореца е празно, за предпочитане е да се сложат дълги пердета – до земята или 1-2 пръста над. Има и вариант да се влачат, но честно не ми допадна – това е ако искате стаята ви да изглежда като сцена от Шекспирова пиеса. Предполагам, че на Шекспир пердетата вечно са били за пране.

Имаше и други правила относно това на какво разстояние от горния ръб на прозореца трябва да са пердетата – по-добре е да започват по-нависоко, за да издължат нагоре прозореца. Корнизите трябва да са по-широки от прозореца, иначе имат смаляващ ефект. На мен ми трябваше само правилото за дължината, но ако на някой му трябват повече – дано да съм бил полезен.

Това е от мен за пердетата. Съветът ми към вас е – ако имате нужда да разнообразите апартамента, действайте смело, но имайте предвид, че винаги има изненади.

Случвало ли ви се е да изпълните своя страхотна идея, която впоследствие се е оказала не толкова страхотна?

Google+ Comments