Криминалната хроника всеки ден бълва информация за битови злополуки – гръмнали газови бутилки, бойлери и разни други неизправни уреди. За съжаление в повечето случаи освен материални щети има и пострадали. Има и виновни, разбира се, но за тях почти никога не става дума или се минава покрай темата ей така, мимоходом.

preduprПреди дни в сутрешния блок на една от телевизиите даваха репортаж от един български дом, по-скоро от един бивш дом. Защото от него не беше останало почти нищо, а и щетите на съседните апартаменти също бяха огромни.

Накратко – гръмнал бойлерът през нощта и сринал всичко в апартамента до основи. Слава богу стопанинът, който бил вътре, същата вечер по някаква случайност сменил мястото на леглото си и така му се разминало бойлерът да отнесе и него. Разтревожен и уплашен човекът – съвсем естествено. Репортерката го пита нещо – той не знае на кой свят е. Та дадоха думата и на един специалист, който популярно обясни как трябва да се процедира с бойлерите, кои сигнали трябва да приемаме като тревожни и прочие превантивни мерки, които е добре да вземем, за да не ни се случва подобна трагедия. И между другото специалистът спомена, че с въпросната марка бойлери имало проблеми от около пет години. Неслучайно казвам въпросната марка – защото човекът така и не спомена името й – може би от страх да не го осъдят за уронване на фирмения престиж. Аз обаче се питам, ако наистина с определена партида или марка бойлери има такива проблеми, които застрашават човешки животи, къде са контролните органи и защо мълчат. И защо чакат поредното семейство да остане без къща или не дай боже – да влезе в черната статистика.

 

Google+ Comments