eleПише ми вчера по скайп един приятел от Лондон. Рядко се чуваме. А защо – знаете как е, всеки бърза по някакви свои си пътеки, често в различни краища на света и даже и за кратки разговори в скайп не остава време. Преди години имаше чейндж бюро на нашата улица и оттам се сближихме. Държеше едно приземно и неугледно помещение под наем – дълги години. Знаете как се сви и сарафският бизнес – лека-полека закъса и се отказа. А след време тръгна със семейството си да дири хляб в Англия.

Та пише ми той, проблеми му се появили, ако мога да му помогна.

Когато е бил наемател на стаичката, в която беше бюрото му, партидата за електричеството се водила на негово име или на името на фирмата му, не разбрах точно. Логично – сметките за ток не са и никога не са били малки, в този смисъл е добре да се отчитат като разход за фирмата и с това да се намаляват сумите за данъчно облагане. Да, но когато напускал хазяина си и прекратил договора, не се сетил, че трябва да прекрати и това положение с партидата – да я прехвърли или на името на новите наематели, или на собствениците на помещението. И така се стигнало до призовка, която родителите му получили преди няколко дни. Електродружеството завежда дело срещу него, иска му 400 лева. Какво се оказа – последните наематели, които са напуснали преди няколко месеца, не са си плащали сметките, натрупала се сума и сега си я търсят от човека, на чието име се води партидата. Тоест от приятеля ми от Англия. Отидох в един от потребителските центрове. Попитах има ли някакъв начин да се освободи от отговорност, при положение че е прекратил договора си за наем преди години. Няма. Но има начин да се предотвратят подобни неприятни ситуации.

Простичко е, обясни ми служителката: при прекратяване на договора наемодател и наемател отиват в някой от клиентските центрове, представят документа, с който се прекратяват отношенията, нотариалния акт на обекта и номера на електромера. Това е всичко. И може да ви спести страшно много главоболия. И няколкостотин лева – чужди задължения.

 

Google+ Comments