Днешният ми материал може да се стори на някого сексистки. Това обаче е моя стара теория, която намери потвърждение в едни телевизионни кадри от последните дни. Е, ще я споделя, както и да се възприеме. А ако не сте съгласни с нея, просто я приемете като едно различно мнение.

protПреди две-три години гледах един доста нашумял тогава филм – “Четецът”. В главната роля беше Кейт Уинслет – вече малко понаедряла, поостаряла и поотдалечена от оная визия, която помним от една от първите й роли в “Титаник”. В “Четецът” тя играеше ролята на бивша надзирателка в концентрационен лагер, която се е отличавала с изключителната си жестокост към жертвите.

Темата за Втората световна война и холокоста определено ме вълнува и това не е единственият филм, който съм гледал и в който са показани подобни жестокости от жена надзирател или офицер.

Защо обаче се върнах към този филм и с какво той подкрепя теорията ми. Ами силно впечатлен бях от една сцена от репортажите за сблъсъците между полицията и протестиращите студенти. Наглед крехка и доста руса служителка на реда налагаше един протестиращ студент с настървеност и жестокост, която трудно би могла да се постигне дори и от мъж. Ако си спомняте, подобни кадри изтекоха и при февруарските размирици, когато една също доста красива и миловидна полицайка, даже се оказа, че е бивша тв водеща, се отличи с прекомерната си твърдост към хората, излезли да протестират.

Сигурно вече се питате каква е теорията ми. Ами смятам, че в професии, традиционно наложени като мъжки, жените изначално изпитват някаква недостатъчност, комплекси и страх от това, че ще бъдат определени като мекушави, което често ги тласка към изключително агресивно поведение.

 

Google+ Comments