kristalnaВероятно на много от вас новините за създаването на различни паравоенни отряди по улиците на българските градове, които трябва да бранят интересите ни от различни посегателства, звучат несериозно и изглеждат като екзотика. И предупрежденията на наблюдатели и специалисти, че това са едни доста опасни тенденции и явления, изглеждат пресилени. Все пак българският народ е доказал през дългите си години на съществуване, че е добронамерен към различните, че е състрадателен и човеколюбив. И народите като хората обаче имат две страни – светла и тъмна. Втората, при благоприятно стечение на историческите обстоятелства, би могла и никога да не се прояви, но понякога е нужна само една искра, за да избухне огънят на злото. И историята помни такива неочаквани изригвания.

В средата на 30-те години на миналия век тогавашния английски посланик в Германия пише за германците, че са народ състрадателен, винаги готови да помогнат на хора в нужда, на по-слабите, на деца, на животни. Знаем какво се случва само десетилетие по-късно със същия този народ, описан така благо от британския дипломат. И началото на тази трансформация е точно една искра – останала в историята под названието Кристалната нощ. Между другото тия дни се навършиха точно 75 години от това злощастно събитие. На 9 ноември 1938 г. почти невръстен еврейски младеж прострелва немски дипломат – някои историци твърдят, че става въпрос за протест срещу антисемитската политика на Хитлер, други свидетелстват за интимни отношения и проблеми между двамата, довели до фаталния изстрел. Така или иначе това покушение запалва огънят – само за една нощ германците подпалват хиляди синагоги, правят покушения срещу над 1000 еврейски магазини, като чупят витрините им – оттук идва и името на събитието, хиляди са измъчвани и изпратени в лагери. Продължението и равносметката седемдесет и пет години след това е записана от историята и е определена като една от най-черните й страници. Световна война, милиони жертви, сринати до основи страни.

Така че не е здравословно никой да се прави на толкова добър познавач на психологията на един народ. Никой не може да прогнозира как може да се изяви тъмната му страна. Неща, които ни изглеждат маловажни и дори смешни, могат да се окажат оная искра, с която започва голямата трагедия. Затова – много внимателно!

 

Google+ Comments