Да работиш от вкъщи звучи като мечтаната за всеки човек работа. Можеш да спиш до обяд, да се излежаваш в леглото, да пиеш кафето си по пижама и да се захванеш за работа чаааак… когато прецениш, че ти се работи.

Истината, скъпи читатели, е, че така бленуваната работа от вкъщи, колкото и да ни харесва, не е подходяща за всеки човек. Някои от нас просто не използват целия си потенциал и не дават достатъчно от себе си, когато са оставени на произвола на съдбата. Личните ми наблюдения сочат, че в това отношения има два основни типа хора.

0625_workfromhome_630x420Първо, такива, които наистина успяват да се справят със задачата „работа от вкъщи“. Тези личности са организирани, подредени и съвестни. Те стават сутрин в 8 ч., приготвят се прилежно и към 9 ч. вече са онлайн и готови да изпълняват дневните си задачи. Не се разсейват от това, че хладилникът им е на една ръка разстояние, че могат да си пуснат телевизора и да изгледат само още 5 минути от сутришния блок, или да прочетат само още една статия в спортния сайт.

Обратното е с другата група хора, на които им се дава възможност да работят от вкъщи. Имам един приятел например, който се беше хванал да пише статии на английски език за някакъв сайт. Всичките му колеги, които се занимава с подобна дейност, си работеха от домовете. Той самият трябваше да пише по 3 статии на ден и редовно се оплакваше, че докато дойде неговият ред да си избере тема, колегите му вече били взели хубавите. Ами, как няма след като той се надигаше от леглото всеки ден към 12 часа, моташе се сума време и сядаше да работи чак към 3-4 ч. следобед! Вършеше си задачите, разбира се, но ги приключваше чак към 11-12 вечерта.  В неговия конкретен случай работа в офис с по-строго работно време и крайни срокове би била много по-подходящия вариант.

На мен също ми допада идеята да си работа от дома, докато съм се опънал на дивана. Въпросът е, че не всеки от нас дава всичко от себе си, когато е в толкова неангажираща среда. Мисля, че всеки може да прецени сам за себе си в коя от двете категории попада и ако случайно е в първата, моля, нека не подвежда работодателите си, че върши задачите си от вкъщи със интензитет, както ги върши на работното място. Това би навредило и на двете страни.

Google+ Comments