Храненето на работното място е сериозна тема, на която сякаш не се обръща достатъчно внимание. Има компании, в които обядът е осигурен и се поема за сметка на фирмата, но това се случва значително по-рядко. По-често работодателят просто раздава на служителите си ежемесечни ваучери за храна, които се използват за покупки в големите вериги хипермаркети в страната. Това е по-удобният вариант и за двете страни и аз го подкрепям напълно. Въпросът обаче остава: какво и къде да обядваме, когато сме на работа?

Вариантите ни са най-общо казано два: да си носим храна от вкъщи, или да хапнем нещо навън.

Консумацията на храна навън е по-лесният избор, но това не означава, че е по-правилният. Първо защото ви излиза по-скъпи и второ – не знаете как е приготвена съответната храна и с какви продукти.

Lunch Time In OfficeОт друга страна, когато си носите нещо за хапване от вкъщи:

1. Спестявате пари – заплащате себестойността на продуктите, които консумирате, а тя сигурност е по-ниска от колкото сумата, която бихте заплатили за това ястие в близкия ресторант/бистро/бърза кухня.

2. По-полезно е – в повечето места навън една и съща мазнина се използва за приготвянето на повече от едно ястие и самата храна е по-мазна, отколкото на мен ми допада. Използват се продукти с по-ниско качество и хранителна стойност.

3. Знаете какво ядете – когато си приготвите сами нещо за хапване, знаете точно какво има вътре, как е сготвена, колко сол има и всички онези малки подробности, които няма как да знаете, ако се храните навън.

Неприятното е, че отделяте от свободното си време, за да готвите, а аз съм сигурен, че имате идеи за по-приятни дейности, с които да се ангажирате. И все пак, ако се замислите, ще видите, че ако си носите готов обяд на работа, ще спечелите много повече, ако си купувате готова храна. Не казвам да не го правите от време на време, но разнообразявайте ту с едното, ту с другото.

Google+ Comments