Тази смяна на времето пак ми обърка биологичния часовник

Не знам на вас как ви се отразява това превъртане на часовниците през пролетта и есента, обаче в последно време аз го усещам по-силно от преди.

saat1Когато преди няколко месеца превъртяхме времето с един час напред, първите няколко дни на работа ме болеше главата сутрин от уж по-ранното ставане и продължи така няколко дни, докато свикна с този режим. Сега втори ден под ред пък се сепвам, че съм се успал за работа, а като погледна часовника си, ми показва 7 и нещо сутринта. Аз обикновено ставам между 7,30 и 8 без нещо. Будя се около 10-15 мин. по-рано от нужното и в това няма нищо лошо, разбира се. Не този факт ме притеснява, по-скоро ме тормози начинът, по който се събуждам – ненадейно и стреснат. Първата ми мисъл е, че закъснявам и това малко ме затормозява. Знам, че този ефект е временен и към края на тази седмица вероятно ще свикна с новия режим, но не разбирам защо сега превъртането на времето ми се отразява по-осезаемо отколкото преди. Имаше години, в които не ми се отразяваше по никакъв начин. Явно сега имам по-рутинно ежедневие, отколкото преди и организмът ми се е пригодил към това ежедневие без да усетя кога точно се е случило.

Иначе ми допада идеята, че сутрин е по-топло и по-светло, когато излизам. В момента дори не е необходимо да светвам лампата, докато се приготвям за работа. Когато ми се е налагало да ставам по-рано, тъмнината навън все ме потиска и започвам деня си по-криво – все едно съм станал с краката нагоре! Вярно, че сега и си тръгвам от работа (почти) по тъмно, но ми се струва по-приемлива алтернатива, отколкото да се будя сутрин по тъмно.

Вие ЗА или ПРОТИВ смяната на времето сте?

Тази смяна на времето пак ми обърка биологичния часовник
Rate this post

Google+ Comments

One Reply to “Тази смяна на времето пак ми обърка биологичния часовник”

  1. по принцип не ме бърка смяната на времето, но не обичам да си тръгвам или да идвам на работа по-тъмно, затова и студените месеци не са ми любими.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *