Макар да има мъже вегетарианци, мисля, че тази мода е по-разпространена сред жените. Ние сме по-месоядната половина от населението. Не че от време на време не можем да хапваме и нещо по-зелено, ама всеки път като го правим, у нас остава усещането, че нещо ни липсва. Какво да ви кажа… природа.

И все пак има значение с какво месо се храним. Спортуващите вероятно са наясно с тези неща, но нека кажа няколко думи.

Пилешкото. То е най-разпространеното месо, което всички сме похапвали. Лично аз предпочитам пилешките гърдички, защото при тях съотношението протеини:мазнини е най-благоприятно. Освен това калоричността им е ниска, а сготвеното ястие – вкусно. Пържолата от бут също ми допада, но при нея месото и особено кожата са по-мазни.

meat-dinnerТелешко. В него има по-голямо съдържание на протеин в сравнение с пилешкото. Известно е още като червено месо и макар да е вкусно (стига да е добре приготвено), според мен не е добре да прекаляваме с този вид месо, защото нивото на мазнини в него е от умерено до високо. Все пак е полезно да знаете, че в състава му попадат значителни количества витамини от група В, както и минералите цинк, фосфор, желязо и магнезий. Да не забравяме, че чрез  телешкото също така си набавяте естествен L-карнитин – онази „вълшебна“ аминокиселина, която топи мазнините (но с която все пак не трябва да внимаваме).

Свинско. Най-вкусното, но и най-вредното. Дали? Проблемът при този вид месо е високото ниво на холестерол и мазнини в него. Въпреки, че и в него се съдържа не малко количество протеини, според мен това е месният избор, с който най-много да внимаваме. Иначе и в него има витамини от група В, цинк и фосфор.

Риба. Ето това е моят фаворит. Обожавам рибни продукти, стига да не са панирани. Рибата тон е най-богата на протеин, но ако ще я хапвате от консерва, препоръчвам ви да е в собствен сос, а не в олио. Шаран избягвам, защото ми е малко мазен. Скумрия и сьомга обаче обожавам! Между другото белтъците в рибата по никакъв начин не отстъпват на тези в гореизброените видове месо. Даже се усвояват по-лесно от организма. Да не забравяме незаменимите омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и фактът, че рибата (почти) не съдържа въглехидрати.

Разбира се, казаното до тук важи не само за мъжете, но и за жените, които обичат да похапват разнообразно месо 😉

Google+ Comments