Има една професионална група от хора в обществото ни. Наричат ги с какви ли не имена, но най-често срещаното мнение за тях е, че са „бакшиши“. Въпреки многото им наименования обаче те си имат по-точно название, с каквото се определят – таксиметрови шофьори.

Предполагам, че сте отрицателно настроени към тях. Малцина са хората, които ги харесват или са с неутрално мнение. Ако попитам „Защо?“, най-вероятно ще завалят дъждове от обиди, цветущи думи и изрази и какво ли още не по техен адрес, но неприятно за слуха.

taxi-driverОбвиняват таксиметровите шофьори, че са нахални… но аз питам. Ако вие също бяхте зад волана цял ден по задръствания, нямаше ли също да станете изнервени и оттам да карате малко нахално. Из софийските улици има много по-лоши шофьори от тези на такситата. Шофьори без опит, но със скъпи коли. Шофьори, които все още майките им ги будят сутрин от леглото, но пък седнат ли зад волана се превръщат в царе на пътя. Те са значително по-опасни и неприятни от „бакшишите“.

Обвиняват между другото таксиметровите шофьори, че тарифите им са високи. И защо да не са? Всеки иска да печели, нали така. Когато има търсене, ще има и предлагане – това си е икономически принцип. Освен това техните коли се развалят много по-често, по-бързо се износват и рискът да бъдат ударени е много по-висок. Когато си изкарваш прехрана с колата ти, а цените на горивото се покачват, естествено е да работиш на едро.

Да споменавам ли риска от прецакване? Защото, имам един много добър приятел, който кара такси в големия град. Разказвал ми е как при него се качват клиенти, които щом ги откараш, където искат – слизат и бягат без да платят. Как да не се ядосаш и да не подхождаш с подозрение после? И какво можеш на направиш в подобна ситуация – да ги подгониш и да зарежеш колата си ли? Едва ли…

Знам, че има таксиметрови шофьори, които таксуват високо. И при тях има нелоялни хора, които мамят и се възползват от ситуациите. Повечето обаче са свестни хора, които са си изпатили от несвестни клиенти или несвестни автомобили. Така че следващият път, когато ви е на езика да напсувате някой таксиметров шофьор, моля ви, първо да помислете какво му е на него и тогава да говорите. И те са хора като нас, и те имат семейства, и не е нужно да трупат излишни негативи на плещите си.

Google+ Comments