hvСложихме преди месец една модерна заключваща система в блока. И преди няколко дни домоуправителката мина по домовете да подпишем декларация или нещо подобно, че всеки, който нанесе някакви щети и повреди на новата придобивка, ще носи лична материална отговорност за това. Подписах, но и се подсмихнах леко и й казах, че ще носи, ако се установи кой е. Тя отвърна: винаги има свидетели. Да, така пише в учебниците и май наистина е вярно, но не винаги (да не кажа почти никога) те искат да си създават проблеми и да свидетелстват.

Аз лично нямам спомен за всичките зулуми, които са се случвали във входа през последните десетина години – а те не са един и два (то не бяха счупени стъкла, разбити врати, залети с нафта стълби) – някога да е бил установяван извършителят.

Сетих се за тази междусъседска случка, когато прочетох предложението, което най-вероятно ще бъде гласувано и прието, глобата за водачи на мпс, които минават на червено, от 100 лева да стане 1000.

И за още една се сетих. Преди месец-два мой приятел почти беше отнесен от кола на мутра на една не особено оживена откъм движение, но пък изобилстваща от магазини квартална уличка. Успял да запише той номера на колата, извикал полиция и се оказало, че нито една от продавачките, които по време на инцидента били пред магазините и видели всичко, не иска да свидетелства и да обясни на органите на реда какво се е случило. Страх.

Е, какъв е тогава смисълът от затягането на мерките и увеличаването на глобите. При все още липсващи камери и гражданска позиция не чух, не разбрах, не видях – НИКАКЪВ.

 

Google+ Comments