Възможно ли е години наред да работи една и съща схема за измама на невинни? Да, целият механизъм все още работи. Въпреки многобройните съобщени случаи по телевизията и радиото, въпреки призивите на полицията да не се поддаваме на лъжливи доводи, отново има потърпевши. Най-често измамените са възрастни хора, които получават обаждане от „пострадали близки“, които имат нужда от определена сума пари. Тези пари трябва да бъдат оставени на определено място или на определен човек, да не се намесва полицията, защото „близките“ ще пострадат повече. И възрастните хора се поддават. Те с чисто сърце желаят доброто на роднините си. От уплаха не знаят как да реагират и дават последните си, дълго събирани пари само и само да помогнат. В България възрастните хора не вярват в банките и държат парите в домовете си (под дюшека). Това може би е и една от причините, поради която ало-ало-измамниците се свързват с тази част от населението. Младите хора вече почти не държат пари в себе си, а основно в карти и банки с дневен лимит при теглене от банкомат. Станали са недоверчиви към всичко и често откриват кроената измама, но не винаги.

Измамниците понякога се представят за полицай, които работят под прикритие с цел да заловят престъпниците. Това допълнително работи в тяхна полза като печели доверието на пенсионерите.

Ало-ало-измамниците продължава да ги има и ще ги има, докато не се вземат адекватни мерки за предотвратяване на последващи техни престъпления. Интересен е въпросът – От къде се сдобиват с телефонните номера и звънят основно на възрастни хора, които живеят сами? Те явно не избират жертвите си на толкова случаен принцип. Може би имат допълнително информация и наблюдения върху жертвите си. Едно е сигурно  – не са предприети достатъчно мерки, които веднъж завинаги да решат този проблем и докато това е така ще има нови жертви на измамите.

Google+ Comments